Att studera på Yrkevux

Första steget mot ett kul jobb
Yrkesvux är en utbildningsform för dig som inte har gått gymnasiet, eller som har en gymnasieutbildning som behöver kompletteras. Det speciella med Yrkesvux, jämfört med "vanlig" gymnasieutbildning för vuxna, är att yrkesvux ha en tydlig inriktning mot ett speciellt yrke. Yrkesvux är alltså en yrkesförberedande utbildning för vuxna på gymnasienivå. Utbildningen innehåller en hel del praktik ute på olika arbetsplatser.
 
Utbildningarna finns inom de områden som gymnasieskolans yrkesinriktade program erbjuder t ex hotell och restaurang, bygg, barn- och fritid, omvårdnad etc. Yrkesvuxutbildningarna drivs av kommunerna och regleras av Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En yrkesvuxutbildning söker du alltid genom din hemkommun, även om du söker en utbildning vid en annan ort. Det är nämligen din hemkommun som betalar din utbildning oavsett var du läser.

 
Examen
Efter yrkesvux kan du antingen börja jobba eller söka vidare till exempel yrkeshögskola eller högskola. Gymnasieexamen utfärdas i form av yrkesexamen.

De flesta av lärarna har stor erfarenhet av yrkeslivet, det innebär att yrkesvux är en utbildningsform där du lär för verkligheten, inte för skolan. Du läser tillsammans med andra vuxna med liknande intressen som du själv. Så förutom en gymnasieutbildning med yrkesfokus finns alla möjligheter till nya vänner.
 
När du studerar på yrkesvux har du rätt att få studiemedel från CSN från och med höstterminen det år du fyller 20 år. Är du yngre har du rätt till studiehjälp. Mer information får du på www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utbildningarna inom yrkesvux finns på flera orter inom Fyrbodalområdet. Genom att botanisera på den här sidan och vidare på kommunernas hemsida kan du välja vilken studieort som passar just dig.

Senast ändrad: 2013-04-08 Uppdaterad av: Fyrbodal Administratör

Yrkesutbildning Fyrbodal
Fyrbodals kommunalförbund yvonne.samuelsson@fyrbodal.se